Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012


ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ 26/1/2012


- Πανοσιολογιότατε
- κ. Αναπληρωτή Υπουργέ
- κ. Υφυπουργέ του Υπ. Αναπ. Αντ. & Ναυτιλίας
- κ.κ. Υπουργοί και Βουλευτές.
- κ. Γενικοί  Γραμματείς Υπουργείων
- κ.κ. Προσκεκλημένοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι.

Κυρίες & Κύριοι,

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Πάσης Τάξεως  σας ευχαριστούμε θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και μας τιμήσατε με την παρουσία σας στην ετήσια εκδήλωσή,   της κοπής της πίτας μας, που τιμάται ο Έλληνας Έφεδρος Πλοίαρχος.

Πριν ξεκινήσω την σύντομη ομιλία μου θέλω να υπενθυμίσω ότι σήμερα είναι απόντας ένας μεγάλος ευεργέτης και φίλος των Ναυτικών, ο Συνάδελφος και Εφοπλιστής, ο καπτά Βασίλης Κωνσταντακόπουλος. Ο άνθρωπος αυτός που αγάπησε όσο σχεδόν ουδείς άλλος τον Έλληνα Ναυτικό.

- Ειλικρινά είναι αισθητή η απουσία του.
- Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει, η τάξη μας, ο κλάδος μας τον ευγνωμονεί και θα τον μνημονεύει για όλα αυτά που προσέφερε στην Ναυτιλία και τον Έλληνα Ναυτικό. Επίσης πολλοί συνάδελφοι δεν είναι σήμερα κοντά μας. Βρίσκονται σε άλλη διάσταση, σε άλλες γειτονιές. Μεταξύ αυτών ο καπτά Θεόδωρος Γκισερλής (1ος Πρόεδρος της Π.Ε.Σ.Π.Ε.Ν.),  ο καλός φίλος και συνάδελφο καπτά Γιώργης Λιόκουρας ο οποίος έφυγε πολύ πρόσφατα (Πρόεδρος της Εξελεγκιτικής Επιτροπής)  και πολλοί άλλοι.

Για όλους αυτούς ας κρατήσουμε 1 λεπτού σιγή για να τιμήσουμε τη μνήμη τους.

- 1 Λεπτού Σιγή,
- Αιωνία τους η μνήμη.

- Αγαπητοί Συνάδελφοι,
- Φίλες και Φίλοι

 Η Ένωσή μας με λειτουργία 21 ετών από την ίδρυσή της θεωρεί επιβαλλόμενες τέτοιου είδους εκδηλώσεις στις οποίες προσκαλούνται και μετέχουν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Πολιτείας, του Εφοπλισμού, των Ναυτικών και της  Κοινωνικής  ζωής του τόπου, γιατί πιστεύει ότι μ’αυτές ανανεώνεται και συνεχίζεται η προβολή της Ελληνικής Εμπορικής  Ναυτιλίας και των ανθρώπων που την πλαισιώνουν και την στηρίζουν, με αυταπάρνηση και υπευθυνότητα δια μέσου των κινδύνων που υπάρχουν μέσα στο υγρό στοιχείο του  πλανήτη μας.
Γιατί ακόμα, θεωρεί αναγκαίο να συνειδητοποιεί ο Ελληνικός λαός την Κοινωνική  και Οικονομική σημασία και τον ρόλο που διαδραματίσαμε αλλά και που συνεχίζουμε να διαδραματίζουμε στον χώρο της Εμπορικής μας Ναυτιλίας, στον χώρο των θαλασσίων Μεταφορών στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο.

Είναι γεγονός ότι ο χώρος ο δικός μας  έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στο κράτος, αφού με την σκληρή και επικίνδυνη εργασία μας στηρίξαμε και στηρίζουμε  την οικονομία του τόπου χωρίς πριμοδοτήσεις και χωρίς ανταλλάγματα. Το θαύμα του 1960 – 1990 που έφερε την Ελληνική Ναυτιλία στην πρώτη θέση το φτιάξανε οι δικές μας πλάτες, τα δικά μας χέρια. Αλλά και το δικό μας πνεύμα. Αυτό που αντλήσαμε και που συνεχίζουμε να αντλούμε από τον  μεγάλο συγγραφέα Θουκιδίκη, λαμβάνοντες πάντα σαν μπούσουλα το ’’ΜΕΓΑ  ΤΟ  ΤΗΣ  ΘΑΛΑΣΣΗΣ  ΚΡΑΤΟΣ’’.

Στη σημερινή μας εορταστική εκδήλωση, ασφαλώς δεν είναι κατάλληλος ούτε ο χρόνος, ούτε ο τόπος για να αναφερθούμε στα προβλήματα της Ναυτιλίας μας και των ανθρώπων της. Αν και νομίζω ότι εμείς, θα έπρεπε να ερωτηθούμε περισσότερο από κάθε άλλον για τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο. Εκείνο όμως που πολύ συνοπτικά θα μπορούσαμε να επισημάνουμε είναι τρία πράγματα και που τα θεωρούμε βασικούς άξονες  προκειμένου η Ναυτιλία μας να επανακτίσει το κύρος που της αρμόζει.

Οι επισημάνσεις μας αυτές, προέρχονται από τις τεράστιες εμπειρίες και γνώσεις μας για αυτό το τόσο σημαντικό όσο και νευραλγικό αντικείμενο.

1ον. Η άμεση και επιτακτική ανάγκη επανεξέτασης, αναθεώρησης και αναπροσαρμογής  της Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής κατά τρόπο ώστε να μπορεί να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο, τόσο στη διαμόρφωση Ναυτιλιακής Πολιτικής μέσα στον Ευρωπαϊκό χώρο, όσο και στην ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού πλοίου στον Διεθνή Θαλάσσιο στίβο,

με δεδομένο,  ότι η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία θα πρέπει αβασανίστως να είναι η πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ο.Κ. και μεταξύ των πρώτων στην Παγκόσμια Ναυτιλία. Και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτούνται θεσμικά πλαίσια και διαδικασίες πανεθνικής υιοθέτησης και μορφής. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το Ελληνικό πλοίο και ιδιαίτερα το κινούμενο εκτός Ελλαδικού χώρου δεν αντιπροσωπεύει Βιομηχανική μονάδα ξηράς, αλλά είναι αναγκασμένο εκ των πραγμάτων να ανταγωνίζεται σκληρά τις άλλες Ναυτιλίες (παραδοσιακές και μη) και ακόμα με ένα πρόσθετο αρνητικό  παράγοντα το ότι θα ανήκει σε μία μεγάλη  ναυτιλία με δυσανάλογα μειωμένες Εθνικές  μεταφορές.

2ον. Η ουσιαστική συμμετοχή της Πολιτείας στη διαμόρφωση μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού Πλοίου, ώστε να εκλείψει η διελκυστίνδα και η αντιπαράθεση μεταξύ πλοιοκτησίας και ναυτικών και να γίνει παραδεκτό ότι η υιοθέτηση και θέσπιση οποιονδήποτε μέτρων για την προστασία της Ελληνικής σημαίας δεν θα πρέπει να έχει  άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις σε βάρος του ναυτικού δυναμικού, ο ρόλος και η συμμετοχή του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πλοίο.

Και για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει η Πολιτεία αφού εξαντλήσει οποιεσδήποτε δυνατότητες προσέλκυσης και παραμονής του πλοίου στο Εθνικό νηολόγιο, να προβαίνει παραπέρα στη θέσπιση μέτρων πλήρους και σωστής απασχόλησης του Έλληνα Ναυτικού, διατηρώντας έτσι και τον αναγκαίο Εθνικό δεσμό του πλοίου με την σημαία του.

Έχει πλέον αποδειχθεί ότι μέτρα που λαμβάνονται στα πλαίσια ευκαιριακής και απρογραμμάτιστης  πολιτικής με στόχο την προσέλκυση Ελληνόκτητων Πλοίων στο Ελληνικό νηολόγιο κάθε άλλο παρά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα επέφεραν. Εάν όμως η πολιτεία κατορθώσει να αναλάβει την εξασφάλιση βελτιωμένων όρων και συνθηκών εργασίας των Ναυτικών μας μέσα στα πλοία καθώς και την επιβαλλόμενη κοινωνική και ασφαλιστική προστασία την ΔΙΚΗ ΜΑΣ, δηλαδή των απομάχων, τότε θα εκλείψουν, όπως προαναφέραμε, οι αντιπαραθέσεις και οι αντιπαλότητες μεταξύ πλοιοκτησίας και ναυτικών οι οποίες θα πρέπει να παραδεχθούμε συντελούν κι’ αυτές στην απομάκρυνση του πλοίου από τα Ελληνικά νηολόγια. Άλλωστε, θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι οποιασδήποτε οικονομικής μορφής συμπαράσταση της Πολιτείας για την εξασφάλιση και διατήρηση κάποιας ισορροπίας σ’ αυτή που ονομάσαμε διελκυστίνδα και που τόσα χρόνια παρατηρείται, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δαπάνη αλλά

θετική και ουσιαστική επένδυση για το μέλλον της Ναυτιλίας την στήριξη της Εθνικής Οικονομίας και του Έλληνα Ναυτικού.

3ον. Η ισότιμη συμμετοχή των ναυτικών στις απαιτούμενες διαδικασίες για την χάραξη της Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής και την σωστή άσκησή της, παράλληλα με την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Δηλαδή αιτήματα των Εφέδρων – Απομάχων που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη  οι κρατούντες. Αιτήματα που η αποδοχή τους θα συντελέσει, όπως είναι ευνόητο, στην ελάττωση των οξυμένων αντιπαραθέσεων και στη δημιουργία κλίματος τουλάχιστον κοινωνικής προόδου. Και επειδή στην πιο πάνω ενότητα αναφερθήκαμε στα αιτήματα της απομαχίας, δηλαδή, τα δικά μας αιτήματα είναι νομίζουμε επιβεβλημένο να το ξανα υπενθυμίσουμε έστω  και από το βήμα αυτό.

Φρονούμε ότι τα αιτήματά μας αυτά, που είναι γνωστά και τα γνωρίζουν απόλυτα οι επαϊοντες, μας ενώνουν άρηκτα και σφυρηλατούν την προσπάθεια μας αυτή που σαν μέσο έκφρασης μπορεί να οδηγήσει στην πολυπόθητη κατάκτηση. Εκ των πλέον βασικών αιτημάτων μας και για να μη σας κουράζω περισσότερο λόγω της γιορτινής μας ημέρας, αλλά και που είναι τοις πάσοις γνωστά, σας αναφέρω τα πιο κάτω.

1. Δικαίωση των κεκτημένων μας που εγγυώνται την βιοσημότητα του κλάδου μας. Αρκετά μας λεηλάτησαν τα πάντα. Μέχρι εδώ. Σταματήστε την αλόγιστη περικοπή των συντάξεών μας. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι αδιέξοδη και το λιγότερο που θα μπορούσαμε να πούμε άδικη.

2. Αναλογιστικά αύξηση των συντάξεων μας επί των αντιστοίχων μισθών των εν ενεργεία συναδέλφων μας. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι το Ναυτικό Επάγγελμα έχει τις ιδιαιτερότητές του και προσφέρει συνέχεια στον κρατικό κορβανά. Κερδίζουν από την Ναυτιλία και τους ναυτικούς οι οποίοι είναι οι ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ της Εθνικής Οικονομίας.

3. Δια νομοθετικού διατάγματος να μη λαμβάνονται υπ’ όψη οποιαδήποτε νέα Υπουργική απόφαση που θα επιδρά αρνητικά στην σύνταξη μας, έχοντας μάλιστα και αναδρομική ισχύ.

4. Διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Ο.Ν. με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα πρέπει οι διάφορες πρακτικές  περιστολής και σκοπιμότητας να εγκαταλειφθούν.  

5. Σωστή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ν.Α.Τ. και του Οίκου Ναύτου.
6. Δια θεσμοθετήσεως να συμμετέχουμε στα Διοικ. Συμβούλια όλων των Ναυτικών φορέων.

7. Συμμετοχή εκπροσώπου μας στην Π.Ν.Ο. Νομίζω ότι είναι επιβεβλημένη η παρουσία μας στο πλέον σημαντικότερο όργανο της Ναυτιλίας μας. Πιστεύω ότι η πείρα μας αλλά και οι γνώσεις μας θα βοηθήσουν σημαντικά στη λύση των τεράστιων καυτών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ανώτατο Συνδικαλιστικό μας όργανο.

Ευχαριστώ τον Γεν Γραμ. κ. Χαλά  τα μέλη της Εκτελεστικής  Επιτροπής της Π.Ν.Ο.  που παρευρίσκονται, για την συνεργασία που είχαμε στην τελευταία αντίδραση κατά των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου, όπου μεθοδεύεται η περικοπή της επιδότησης του Ν.Α.Τ. Ενέργεια που θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στις συντάξεις μας και στην Ναυτιλία γενικότερα. Αφού το Ναυτικό Επάγγελμα θα γίνει ακόμη πιο επαχθές μια και οι συντάξεις του θα είναι συντάξεις πείνας.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι περικοπές εσόδων του ΝΑ.Τ. όπως αυτές που έγιναν τελευταία στ’ όνομα του ανταγωνισμού των Πλοίων με την άρση του Καμποτάζ και την αφαίρεση των εσόδων από το Κ.Α.Ε.Ο. Όλα αυτά τα έσοδα που έχασε το ταμείο, κινείτε να τα αντικαταστήσει με την περικοπή των συντάξεών μας. Υπήρξαν  Υπουργοί που μας διαβεβαίωναν ότι θα αντικατασταθούν αυτοί οι πόροι του Ταμείου με άλλους τρόπους που τελικά απεδειχθεί ότι εννοούσαν τις συντάξεις μας. Φτάνει πια ο εμπαιγμός.

 Με αυτές τις σκέψεις και προθέσεις μας, ως επίσης και την ευχή για ευτυχή έκβαση των ως άνω αιτημάτων μας κλείνω την προσφώνησή μου και αφού σας ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σας, εύχομαι σε όλους  ένα χαρούμενο, ευτυχισμένο και δημιουργικό καινούργιο χρόνο.

 Ειλικρινά σας ευχαριστώ.

13 Ιαν. 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΓΕΝΙΚΗΣ   ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 11/1/2012


Προς 
- κ. Πρόεδρον της Βουλής των Ελλήνων
- Πολιτικά Κόμματα
- Υπουργούς   α) Οικονομικών
                        β) Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
                        γ) Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
                            & Υφυπ/ργό Ναυτιλίας
                        δ)  Προστασίας του Πολίτη 
- Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο
- Π.Ν.Ο.
- ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ
- Ταμείο Πρόνοιας Αξιωματικών Ε.Ν. & Κατωτέρων Πληρωμάτων Ε.Ν.
- Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος
- Εργατικό Κέντρο Πειραιά
- Οργανώσεις Συνταξιουχικών  Σωματείων Ναυτικών
- Ημερήσιο & Περιοδικό Τύπο


ΨΗΦΙΣΜΑ  ΓΕΝΙΚΗΣ   ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 11/1/2012

1. Άμεση κατάργηση της γενεσιουργού αιτίας όλων των δεινών των συνταξιούχων που είναι η υπαγωγή της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης – Τρόικα (Μνημόνιο – Ν.3845/6-5-2010) και του Εφαρμοστικού Νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ( Ν. 3986/2011).

Επαναφορά των συντάξεών μας στο προ μνημόνιου καθεστώς και διατήρηση του συνταξιοδοτικού μισθού στο 70% του μισθού των ακτοπλόων, συν το επίδομα Κυριακών. Χωρίς  βεβαίως να απεμπολούμε το δικαίωμα για αύξηση της συντάξεως μας στο 80%. Είμαστε η μοναδική τάξη η οποία ποτέ δεν έφθασε το 80% του συνταξιοδοτικού μισθού, ενώ πληρώναμε από το πάλαι ποτέ γι’ αυτό.2) Νομοθετική ρύθμιση για την απάλειψη του άρθρου 44 παρ.1, του Εφαρμοστικού Νόμου, για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που αναφέρεται στην περικοπή χρηματοδότησης του Ν.Α.Τ. (Ν.3986/2011)

3) Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

4. Διατήρηση του Ν.Α.Τ. με διατήρηση της αυτονομίας του και η απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων, όπως ίσχυε μέχρι και το έτος 2010.

5. Διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Ο.Ν. με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

6. Επαναλειτουργία του Ν.Ι.Ε.Ν. για τους Έλληνες ναυτικούς, εν ενεργεία και συνταξιούχους και αξιοποίησή του, αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε.

7. Μητρώο Ασφαλισμένων. Άμεση απογραφή των ασφαλισμένων του Ν.Α.Τ. και εκκαθάριση των μητρώων. Είμαστε το μόνο ταμείο το οποίο δεν έχει προχωρήσει στην εν λόγω ενέργεια.

8. Άρση της επιστράτευσης των Ναυτικών. Μια πράξη που δεν τιμά την Δημοκρατία της Ελλάδας.

9. Συμμετοχή στα Δ.Σ. του Ν.Α.Τ. & Οίκο Ναύτου μέλους μας.. Η σύνθεση του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ δεν είναι αντιπροσωπευτική. Και το παράδοξο είναι ότι στο Ν.Α.Τ.,  υπάρχει ένας μόνο συνταξιούχος ναυτικός σαν μέλος του Δ.Σ.  με 72.000 μέλη συνταξιούχων ασφαλισμένων στο Ταμείο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Οίκο Ναύτου.

Θέλουμε την θεσμοθέτηση του εν λόγω αιτήματός μας ώστε να συμμετέχουμε σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην μας.

10. Με βάση τα παραπάνω. Η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιου Ένωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Ε.Ν. εξουσιοδοτεί την Διοίκηση όπως με γνώμονα πάντα την διασφάλιση των συμφερόντων των μελών μας, ώστε να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα κρίνει ότι πρέπει να αναληφθούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων που περιλαμβάνονται στον παρόντα Προγραμματισμό.

Για το Δ.Σ. Π.Ε.Σ.Π.Ε.Ν.
     Ο  Ειδ. Γραμματέας                                                        Ο  Πρόεδρος

                                                  
     capt. Νικ.Παπακυριάκης                                             capt. Γεωρ. Δεωνάς


ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 11/1/2012


ΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 11/1/2012

Συνάδελφοι,
Πριν πάρουν τον λόγο ο Ειδικός Γραμματέας και ο Ταμίας για τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό για να σας ενημερώσουν  σχετικά, θα ήθελα να σταθώ για λίγο στους βασικούς άξονες που αποτέλεσαν την πυξίδα και τον φάρο του προσανατολισμού μας καθ’ όλην την θητεία μας ως Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Σ.Π.Ε.Ν. Μέσα από τον Διοικητικό Απολογισμό που αναγκαστικά για πρακτικούς λόγους αποτελεί περίληψη και αναφορά των κυρίως τομέων δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου της  Ενώσεώς μας, αλλά και τον προγραμματισμό δράσης,  που περιλαμβάνεται στο Ψήφισμα που θα ακολουθήσει απεικονίζονται ολοκάθαρα τόσο η αγωνιστική πορεία, όσο και η προσπάθεια όλων μας για την προώθηση και επίλυση όχι μόνο των προβλημάτων του κλάδου μας, αλλά και ολόκληρης της ναυτικής απομαχικής τάξης.
 Αγωνιστήκαμε και Αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση των συνεχώς οξυμένων προβλημάτων, την προάσπιση κεκτημένων δικαιωμάτων μας που απειλούνται συνεχώς με συρρίκνωση, την προώθηση λύσεων που ευνοούν την βελτίωση της οικονομικής κοινωνικής θέσης των συναδέλφων. Όλοι στο Δ.Σ.  αγωνιζόμαστε για το συμφέρον όλων των μελών.
 Όλες οι μέχρι τώρα ενέργειες μας είχαν και έχουν πάντα σαν μπούσουλα την προάσπιση και την επιτυχία των στόχων της Ενώσεως. Βεβαίως σε κάθε ενεργό αντικείμενο υπάρχουν απόψεις, θέσεις και αντίλογοι που μοναδικό στόχο έχουν την αναβάθμιση της Ενώσεως μας.  Και βεβαίως πρέπει να υπάρχουν αυτοί οι αντίλογοι γιατί μέσα από τις αντιπαραθέσεις  αυτές, βγαίνει πάντα κάτι το θετικό.
 Όμως διαβεβαιώνω το σώμα, ότι όλες οι μέχρι τώρα αντιπαραθέσεις μας δεν έχουν διαμορφωθεί ποτέ - ουδέποτε, από τα κέντρα αυτά που διαμορφώνονται οι ανάλογες Ναυτικές Πολιτικές. Είναι πολιτικές που βγαίνουν πάντα από τα δικά μας στήθη, από την δική μας πείρα, από την δική μας αγωνιστικότητα. Από τα δικά μας Πλοιαρχικά μυαλά για το δικό μας συμφέρον.
 Στην Ένωσή μας υπάρχει πάντα ελεύθερη διακίνηση των απόψεων από όλα τα μέλη του Δ.Σ. μόνιμα και αναπληρωματικά, μέσα πάντα από την απόλυτη Δημοκρατική λειτουργία του σωματείου μας. 

 Συνάδελφοι,
 Εκτός των όσων ανέφερα, θέλω να σας ζητήσω να κρατήσουμε την Γενική μας Συνέλευση στο ύψος εκείνο  που είναι ανάλογο με το ήθος και την ποιότητα της τάξης μας.  Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να αποφύγουμε την κριτική των πεπραγμένων μας, όσο οξύτατη και αν είναι αυτή. Εκείνο που ζητώ είναι να αποφευχθεί η μικρόκαρδη αντιπαράθεση που πιστεύω ότι κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην επισήμανση και διόρθωση ενδεχομένως λαθών του Διοικητικού μας συμβουλίου. Δεν ισχυριζόμαστε ότι πετύχαμε το απόλυτο, όμως συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Δυστυχώς πέσαμε σε πολύ άσχημους καιρούς αφού η χώρα μας μαστίζεται κυριολεκτικά  από την οικονομική λαίλαπα και που δυστυχώς, κατά εγκληματικό τρόπο, έχει  παρασύρει και το δικό μας κλάδο. Έναν κλάδο που θα πρέπει να είχαν σκεφθεί όλα αυτά που έχει προσφέρει στην Οικονομία της χώρας, πριν τον πειράξουν. Σαν Διοίκηση όμως, δεν ισχυριζόμαστε ότι πετύχαμε να ανατρέψουμε όλα αυτά τα δεινά που μας έχουν βρει. Δυστυχώς ήταν πάνω από τις δικές μας δυνατότητες αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Συνάδελφοι,
     Δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι υπάρχουν αλάνθαστες Διοικήσεις και σωτήρες συνδικαλιστές. Πιστεύω όμως ότι όταν κανείς δρα και αγωνίζεται,  είναι επόμενο να διαπράττει και σφάλματα. Και η κριτική, πάντα αυτόν τον στόχο πρέπει να έχει. Δηλαδή την υπόδειξη των σφαλμάτων και την αποφυγή των στο μέλλον. Ακόμη πιστεύω ότι κανείς δεν είναι εκείνος που έχει λύσεις έτοιμες. Τα προβλήματα λύνονται με συνεχείς αγώνες, παρεμβάσεις και ενότητα. Μέσα από την κριτική και τον καλόπιστο διάλογο δίνεται η δυνατότητα να συντίθενται και να διαμορφώνονται καλύτερες θέσεις και να παίρνονται ορθότερες αποφάσεις. Κανείς δεν κατέχει την μία και μοναδική αλήθεια. Κανείς δεν είναι ο αποκλειστικός και αναντικατάστατος εκπρόσωπος των συμφερόντων και ο αλάθητος υπερασπιστής της απομαχικής τάξης.
 Όμως σαν διοίκηση, είμαστε υποχρεωμένοι να σας αναφέρουμε, ότι, μέσα στο γενικό πλάνο των δραστηριοτήτων μας και των επιτυχιών συμπεριλαμβάνονται τα εξής :   
 Η επιτυχία του παγώματος του Άρθρο 44 παρ. 1 του Εφαρμοστικού Νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που προέβλεπε περικοπή συντάξεων για το 2011 6% για τους Συνταξιούχους του Ν.Α.Τ. Η άμεση αντίδρασή μας μαζί με τα άλλα Συνταξιουχικά Σωματεία και την Π.Ν.Ο. κατάφεραν να μην υπογραφεί η  σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα περιέκοπτε 50 εκατομμύρια από την επιδότηση του Ν.Α.Τ. για το έτος 2011, που θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των συντάξεων μας.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την περίπτωση των 100 εκατομμυρίων που αναφέρονται στο σχετικό άρθρο για τα έτη 2012 -13-14. Λέω έτοιμοι γιατί χωρίς την συμμετοχή σας δεν γίνεται να υπάρξουν επιτυχίες στην έκβαση των αγώνων μας. 

Η παραμονή του Ν.Α.Τ.  ως αυτόνομου φορέα ασφάλισης των Ναυτικών και η αποφυγή της ένταξης του στο Ι.Κ.Α.

Η  εξαίρεση του Οίκου Ναύτου από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 

 Η εξαίρεση των συνταξιούχων του Ν.Α.Τ. από την περικοπή των συντάξεων κατά 40% για το ποσό άνω των 1200 ευρώ που προβλέπει ο Ν.4024/2011 για τα άτομα κάτω των 60 ετών. Επίσης θεωρούνται επιτυχίες που βοηθήσαμε να επιτευχθούν με τις παρεμβάσεις μας. 


- Προσπαθούμε με συνεχείς αγώνες να εξασφαλίσουμε  καλύτερη ποιοτική ζωή στους συναδέλφους μας.

- Νομίζω ότι στηρίξαμε κάθε συνάδελφο σε κάθε του πρόβλημα.

-Αγωνιζόμαστε για τον αναξιοπαθούντα συνάδελφο μας και του συμπαραστεκόμαστε.

- Ενημερώνουμε κάθε πρώτη Τρίτη εκάστου μηνός τους συναδέλφους που προσέρχονται στην Π.Ν.Ο. (Κολοκοτρώνη 132) για τα πεπραχθέντα. Όπως και από την ιστοσελίδα που διατηρούμε στο Internet για τους συναδέλφους χρήστες.  

- Δίνουμε την καθημερινή μάχη με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το  συμφέρον της τάξης μας. 

- Με τις προσπάθειες της Ενώσεως πετύχαμε ώστε να συμβληθούν με τον Οίκο Ναύτου ιατροί τους οποίους ζήτησαν οι συνάδελφοι.(Περίπου 85 ιατροί).

- Αγωνιζόμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις για τα πάγια αιτήματά μας που είναι γνωστά σε όλους μας. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος κάτι πετυχαίνουμε. Νομίζω ότι μπορούμε, αρκεί να τρέξουμε ΌΛΟΙ  μας  και να πιέσουμε.

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΜΑΣ


Η  ΚΟΠΗ ΤΗΣ  ΠΙΤΑΣ ΜΑΣ
Σας καλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΣΠΕΝ μας που θα πραγματοποιηθεί την 26η Ιανουαρίου ( Ημέρα Πέμπτη)  2012 και ώρα 11.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΣΠΕΝ, ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ.
ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ
ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2012