Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 11/1/2012


ΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 11/1/2012

Συνάδελφοι,
Πριν πάρουν τον λόγο ο Ειδικός Γραμματέας και ο Ταμίας για τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό για να σας ενημερώσουν  σχετικά, θα ήθελα να σταθώ για λίγο στους βασικούς άξονες που αποτέλεσαν την πυξίδα και τον φάρο του προσανατολισμού μας καθ’ όλην την θητεία μας ως Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Σ.Π.Ε.Ν. Μέσα από τον Διοικητικό Απολογισμό που αναγκαστικά για πρακτικούς λόγους αποτελεί περίληψη και αναφορά των κυρίως τομέων δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου της  Ενώσεώς μας, αλλά και τον προγραμματισμό δράσης,  που περιλαμβάνεται στο Ψήφισμα που θα ακολουθήσει απεικονίζονται ολοκάθαρα τόσο η αγωνιστική πορεία, όσο και η προσπάθεια όλων μας για την προώθηση και επίλυση όχι μόνο των προβλημάτων του κλάδου μας, αλλά και ολόκληρης της ναυτικής απομαχικής τάξης.
 Αγωνιστήκαμε και Αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση των συνεχώς οξυμένων προβλημάτων, την προάσπιση κεκτημένων δικαιωμάτων μας που απειλούνται συνεχώς με συρρίκνωση, την προώθηση λύσεων που ευνοούν την βελτίωση της οικονομικής κοινωνικής θέσης των συναδέλφων. Όλοι στο Δ.Σ.  αγωνιζόμαστε για το συμφέρον όλων των μελών.
 Όλες οι μέχρι τώρα ενέργειες μας είχαν και έχουν πάντα σαν μπούσουλα την προάσπιση και την επιτυχία των στόχων της Ενώσεως. Βεβαίως σε κάθε ενεργό αντικείμενο υπάρχουν απόψεις, θέσεις και αντίλογοι που μοναδικό στόχο έχουν την αναβάθμιση της Ενώσεως μας.  Και βεβαίως πρέπει να υπάρχουν αυτοί οι αντίλογοι γιατί μέσα από τις αντιπαραθέσεις  αυτές, βγαίνει πάντα κάτι το θετικό.
 Όμως διαβεβαιώνω το σώμα, ότι όλες οι μέχρι τώρα αντιπαραθέσεις μας δεν έχουν διαμορφωθεί ποτέ - ουδέποτε, από τα κέντρα αυτά που διαμορφώνονται οι ανάλογες Ναυτικές Πολιτικές. Είναι πολιτικές που βγαίνουν πάντα από τα δικά μας στήθη, από την δική μας πείρα, από την δική μας αγωνιστικότητα. Από τα δικά μας Πλοιαρχικά μυαλά για το δικό μας συμφέρον.
 Στην Ένωσή μας υπάρχει πάντα ελεύθερη διακίνηση των απόψεων από όλα τα μέλη του Δ.Σ. μόνιμα και αναπληρωματικά, μέσα πάντα από την απόλυτη Δημοκρατική λειτουργία του σωματείου μας. 

 Συνάδελφοι,
 Εκτός των όσων ανέφερα, θέλω να σας ζητήσω να κρατήσουμε την Γενική μας Συνέλευση στο ύψος εκείνο  που είναι ανάλογο με το ήθος και την ποιότητα της τάξης μας.  Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να αποφύγουμε την κριτική των πεπραγμένων μας, όσο οξύτατη και αν είναι αυτή. Εκείνο που ζητώ είναι να αποφευχθεί η μικρόκαρδη αντιπαράθεση που πιστεύω ότι κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην επισήμανση και διόρθωση ενδεχομένως λαθών του Διοικητικού μας συμβουλίου. Δεν ισχυριζόμαστε ότι πετύχαμε το απόλυτο, όμως συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Δυστυχώς πέσαμε σε πολύ άσχημους καιρούς αφού η χώρα μας μαστίζεται κυριολεκτικά  από την οικονομική λαίλαπα και που δυστυχώς, κατά εγκληματικό τρόπο, έχει  παρασύρει και το δικό μας κλάδο. Έναν κλάδο που θα πρέπει να είχαν σκεφθεί όλα αυτά που έχει προσφέρει στην Οικονομία της χώρας, πριν τον πειράξουν. Σαν Διοίκηση όμως, δεν ισχυριζόμαστε ότι πετύχαμε να ανατρέψουμε όλα αυτά τα δεινά που μας έχουν βρει. Δυστυχώς ήταν πάνω από τις δικές μας δυνατότητες αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Συνάδελφοι,
     Δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι υπάρχουν αλάνθαστες Διοικήσεις και σωτήρες συνδικαλιστές. Πιστεύω όμως ότι όταν κανείς δρα και αγωνίζεται,  είναι επόμενο να διαπράττει και σφάλματα. Και η κριτική, πάντα αυτόν τον στόχο πρέπει να έχει. Δηλαδή την υπόδειξη των σφαλμάτων και την αποφυγή των στο μέλλον. Ακόμη πιστεύω ότι κανείς δεν είναι εκείνος που έχει λύσεις έτοιμες. Τα προβλήματα λύνονται με συνεχείς αγώνες, παρεμβάσεις και ενότητα. Μέσα από την κριτική και τον καλόπιστο διάλογο δίνεται η δυνατότητα να συντίθενται και να διαμορφώνονται καλύτερες θέσεις και να παίρνονται ορθότερες αποφάσεις. Κανείς δεν κατέχει την μία και μοναδική αλήθεια. Κανείς δεν είναι ο αποκλειστικός και αναντικατάστατος εκπρόσωπος των συμφερόντων και ο αλάθητος υπερασπιστής της απομαχικής τάξης.
 Όμως σαν διοίκηση, είμαστε υποχρεωμένοι να σας αναφέρουμε, ότι, μέσα στο γενικό πλάνο των δραστηριοτήτων μας και των επιτυχιών συμπεριλαμβάνονται τα εξής :   
 Η επιτυχία του παγώματος του Άρθρο 44 παρ. 1 του Εφαρμοστικού Νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που προέβλεπε περικοπή συντάξεων για το 2011 6% για τους Συνταξιούχους του Ν.Α.Τ. Η άμεση αντίδρασή μας μαζί με τα άλλα Συνταξιουχικά Σωματεία και την Π.Ν.Ο. κατάφεραν να μην υπογραφεί η  σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα περιέκοπτε 50 εκατομμύρια από την επιδότηση του Ν.Α.Τ. για το έτος 2011, που θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των συντάξεων μας.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την περίπτωση των 100 εκατομμυρίων που αναφέρονται στο σχετικό άρθρο για τα έτη 2012 -13-14. Λέω έτοιμοι γιατί χωρίς την συμμετοχή σας δεν γίνεται να υπάρξουν επιτυχίες στην έκβαση των αγώνων μας. 

Η παραμονή του Ν.Α.Τ.  ως αυτόνομου φορέα ασφάλισης των Ναυτικών και η αποφυγή της ένταξης του στο Ι.Κ.Α.

Η  εξαίρεση του Οίκου Ναύτου από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 

 Η εξαίρεση των συνταξιούχων του Ν.Α.Τ. από την περικοπή των συντάξεων κατά 40% για το ποσό άνω των 1200 ευρώ που προβλέπει ο Ν.4024/2011 για τα άτομα κάτω των 60 ετών. Επίσης θεωρούνται επιτυχίες που βοηθήσαμε να επιτευχθούν με τις παρεμβάσεις μας. 


- Προσπαθούμε με συνεχείς αγώνες να εξασφαλίσουμε  καλύτερη ποιοτική ζωή στους συναδέλφους μας.

- Νομίζω ότι στηρίξαμε κάθε συνάδελφο σε κάθε του πρόβλημα.

-Αγωνιζόμαστε για τον αναξιοπαθούντα συνάδελφο μας και του συμπαραστεκόμαστε.

- Ενημερώνουμε κάθε πρώτη Τρίτη εκάστου μηνός τους συναδέλφους που προσέρχονται στην Π.Ν.Ο. (Κολοκοτρώνη 132) για τα πεπραχθέντα. Όπως και από την ιστοσελίδα που διατηρούμε στο Internet για τους συναδέλφους χρήστες.  

- Δίνουμε την καθημερινή μάχη με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το  συμφέρον της τάξης μας. 

- Με τις προσπάθειες της Ενώσεως πετύχαμε ώστε να συμβληθούν με τον Οίκο Ναύτου ιατροί τους οποίους ζήτησαν οι συνάδελφοι.(Περίπου 85 ιατροί).

- Αγωνιζόμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις για τα πάγια αιτήματά μας που είναι γνωστά σε όλους μας. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος κάτι πετυχαίνουμε. Νομίζω ότι μπορούμε, αρκεί να τρέξουμε ΌΛΟΙ  μας  και να πιέσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου